Monday, April 27, 2009

Swine flu






33 comments:

Tamerlane said...

Dah di habag jangan dok makan binatang babi tu. sekarang dah kena bala. The rest of the people who dont eat this filthy animal is put at risk by those who disobey Gods restriction.Now i'm thinking twice about taking public transport, comingling with the swine eaters. History repeats itself

Anonymous said...

habis tu....lembu tak ada penyakit kah...penyakit gila lembu...sama saja...semua benda hidup di dunia ini ada penyakitlah...ini di katakan keseimbangan alam semula jadi.

Anonymous said...

I just wonder who created pigs, if not God. Why stop at pork eaters, how about chicken eaters, remember bird flu? Just go and live in a cave.

Anonymous said...

God who created the pigs...then...you all hina the pigs...is it you all indirectly hina the creator?

Anonymous said...

Macamtulah biar padan muka si Tamerlane,dia ingat dirinya makhluk yang paling pandai di dunia ini.Apa yang dia ni cakap semuanya betul.Orang lain semua bodoh.Tuhan bukan suruh kita jangan makan babi tapi suruh kita jangan makan binatang faham......

Anonymous said...

History apa pula yang repeat itself kan history kita semua dah diubahsuai untuk kepentingan diri sendiri.

Kee said...

Tamerlane, pls contain your anger... I dont think the Creater is happy if u talk like that. Or, for that matter, i can also argue that if babi can cause so much of havoc, why is babi still put on earth?

What i mean is, there are a lot of things happening here we really cannot understand (why this happen n why that happen... why are so many innocent people killed everyday, etc, etc...)

But, I think what we all can do is accept each other's differences.

For eg beef is so delicious to both u and i, but to the Hindu believers, cow is sacred.

Therefore, please respect one another.

P/S I believe if there is no pig in this world, still there will be some kind of diseases coming up.

Anonymous said...

semuanya bergantung kepada kebersihan pemeliharaan haiwan...apa binatang pun boleh kena penyakit jika tidak dijaga kebersihan. Walaubagaimana pun, virus di dunia ini cerdik. Ia akan berubah bentuk, mutasi untuk hidup di dunia ini. Jadi, macam mana pun, virus tetap berubah dari masa ke semasa dan menyerang semua benda hidup di dunia ini tidak kira apa jenis binatang atau benda hidup....FAHAM!!!

Tamerlane said...

pigs are naturally filthy. Over the decades pigs cause so many outbreaks of diseases. lembu and ayam punya diseases are caused by beruk yg try to exploit the animals. Overpopulation in a cage, living conditions,feed etc. babi memang banyak penyakit. tak caya bacalah kat internet.
Aku tak faham bila pulak tuhan kata tak boleh makan binatang? makan daun? plants also have feelings and life. its scientifically proven. habis nak makan apa? makan batu dan jadi kayu macam kau ke?

memang lah tuhan cipta binatang babi tu macam lah jugak tuhan cipta mangkuk hayun macam hang. Tapi Dia juga ada bagi pedoman mana yang baik dan mana yang tak. Kalau tak paham angkat tangan.

Anonymous said...

dalam ajaran agama..tak suruh kita menghina bangsa dan pendapat penganut lain. Kalau ajaran tamerlane menyuruh kamu mengikut...kamu ikutlah..tapi jangan sampai menghina penganut lain. Setiap ajaran ada pendapat and pendirian berbeza. Harus menghormatinya.

Anonymous said...

Oh kalau macam tu... bila pulak tuhan cakap tak boleh makan babi.Tuhan cakap dengan kamu seorang kot...Macammana rupa tuhan tu......

Tamerlane said...

Bila pulak aku hina orang lain. Ini pendapat aku lah.Its freedom of expression.Ish banyak sungguh lobbyist kilang babi nie. Awat jualah daging khinzir merudum jatuh ka? jangan panik, teruskan hirup kuah sup babi tu.

Tuhan tak cakap kat aku directly la. Tapi aku boleh bagi terjemahan lam inggeris dari kitab tentang nasihat yang Dia bagi. Nak ikut ikutlah, taknak ikut,terima lah bala macam sekarang ni dah kena kan? Cuba baca ambik pedoman.

Bukan sajab abi tapi bangkai dan sebagainya. awat hagpa tak pi makan bangkai? baru marin aku nampak anjing mampuih kena gilis dengan bas. Buat sup sedap tu....Heran pulak aku kenapa DAP tetiba tak guna Quran punya verse tentang isu babi ni.


5:3 FORBIDDEN to you is carrion, and blood, and the flesh of swine, and that over which any name other than God's has been invoked, and the animal that has been strangled, or beaten to death, or killed by a fall, or gored to death, or savaged by a beast of prey, save that which you [yourselves] may have slaughtered while it was still alive; and [forbidden to you is] all that has been slaughtered on idolatrous altars. And [you are forbidden] to seek to learn through divination what the future may hold in store for you: this is sinful conduct. Today, those who , are bent on denying the truth have lost all hope of [your ever forsaking] your religion: do not, then, hold them in awe, but stand in awe of Me! Today have I perfected your religious law for you, and have bestowed upon you the full measure of My blessings, and willed that self-surrender unto Me shall be your religion. As for him, however, who is driven [to what is forbidden] by dire necessity and not by an inclination to sinning -behold, God is much-forgiving, a dispenser of grace.

Anonymous said...

awak pahamkah maksud virus? Virus boleh berubah bentuk dari masa ke semasa mengikut perubahan cuaca, keadaan sekeliling untuk mengekalkn hidup.Jadi, apabila keadaan mangsa sesuai, maka ia akan merebak and menyerang mangsa tak kira apa jenis binatang atau benda hidup. Jadi, tak mengena dengan apa jenis binatang..Sila buka fikiran.jangan jadikan anda jahil di dunia ini...

Anonymous said...

Tamerlane,

Other religion also teach human to be good to each other and to other creatures as well.

Here are some quotes from the Vedas:

"You must not use your God-given body for killing God's creatures, whether they are human, animal or whatever." (Yajur Veda, 12.32)

"By not killing any living being, one becomes fit for salvation." (Manusmriti, 6.60)

"The purchaser of flesh performs himsa (violence) by his wealth; he who eats flesh does so by enjoying its taste; the killer does himsa by actually tying and killing the animal. Thus, there are three forms of killing. He who brings flesh or sends for it, he who cuts of the limbs of an animal, and he who purchases, sells, or cooks flesh and eats it-all of these are to be considered meat-eaters." (Mahabharata, Anu. 115:40)

Tuhan tak cakap direct tapi beri nasihat melalui kitablah.....faham........so,hormati dan baca kitab agama lain agar kamu jadi budak pandai di dunia ini.

However,please read the facts that the swine flu not caused by eating pork.So, stop all the cakap kosong sampai nak kaitkan dengan parti politik DAP pula.

Tamerlane said...

Kalau penyakit ni tak disebabkan ofleh babi yang kotor tu kenapa dipanggil swine flu. Dan kalau ia tidak dapat dijangkiti oleh babi kepada manusia tak perlu lah takut ya. Kita tengoklah ada tak penurunan dalam pembelian daging babi bila wabak babi ni merebak. Kalau yang si tak cakap kosong tu terlebih pandai aku challege dia pergi mexico bergelumiang dalam kandang babi. Berani tak? Kalau apa hang kata betoi tak perlu takut. Show me that you got balls. Ariba ariba tamale.

Anonymous said...

hahaha bodoh tamerlane nie, kuah babi? nie tak belajar kat sekolah kebangsaan, harap daddy hantar ke USA belajar macam najis, dtg balik, jadi pro UMNO..lol

Tamerlane said...

Apa kena pendapat against babi kena mengena dengan pro UMNO. dah kena demam babi ka?

sekarang aku bukak petition and online registration unto sapa2 yang gatal pungkog nak pi tidoq lam kandang babi di mexico. Any takers?

Anonymous said...

Saya berpendapat tutup semua bengkel ternakan babi (swine flu), lembu(mad cow disease) dan ayam (bird flu) di Malaysia...habis cerita. Makan saja ikan dan sayur lagi sihat-tak ada high chlestrol,stroke,gemuk .Nak makan lain beli impot.

Anonymous said...

Apalah Tamerlane ini bodoh banggang betoi.Bukan semua orang yang makan babi tu ada kandang kat belakang rumah.Dia orang beli daging babi dari pasarlah.Swine flu tu para doktor pun tak tahu virus ini macammana boleh jangkit kat manusia.Kamu ini pandai pula buat cerita makan babi boleh kena swine flu.Makan lembu terlampau banyak kot sampai dapat "Mad cow".

Tamerlane said...

bila pulak aku kata makan babi dapat swine flu? Aku kata babi ni berpenyakit. Lam badan dia tu banyak all sort of benda tak bagus dan a fertile ground for virus. Swine flu ni hanya the latest manifestaion from this animal. In the future akan datang lagi. Sebab tu lah aku buat 'joke" penternak babi tengah dok hirup kuah sup babi, dengag news ni depa sambung makan sup babi tu.

Sekarang virus dah mutate human to human tapi mai pada babi jugakkan? teruskanlah makan babi hingga virus berikutnya keluag. Makan babi mencipta industri babi, yang walaupun tak dapat penyakit dari makan daging itu masa ini, ada kemunginan penyakit airborne dari binatang tu ke manusia. Theres also no guarantee that the virus wont mutate into a form that can trnsmit thru pork consumption. Calling me bodoh banggang isnt going to stop future virus from coming out from this animal. The existence of babi itself is condusive for the next outbreak. Takkannak tunggu jadi will smith lam filem I am legend, semua manusia dah jadi zombi baru nak sedaq?

mad cow tu mai dari makanan lembu tu. Dah dia makan rumput yang gatai pungkog bagi makan dagig sapa suroh? kena lah padah. Sama lah dengan puak papua new guines yang cannibal tu, kena virus pala begetag. Macam la jugak binatang bertaring etc yang tak boleh makan. hang masuk hutan pi cari nahas bawak balik la virus2 yang sempoi.

Ini semua nasihat yang dah di turunkan lam kitab. Tak mau dengag terima lah padahnya. penternak babi dan swineaters jangan panik, bekalan babi cukup untuk semua.

Anonymous said...

woi takdak sapa nak ikut ko masuk kandang babi la, ko gi sajela, kalo nak dapat cheap publisiti, ptui!!..taubat la ko nie, pirahhhhh

Anonymous said...

Kelakaq best gilaa kelas hari ni..

Mu ada masa tulis, aku ada masa baca:)

Anonymous said...

Chicken/Duck - bird flu
Cow - mad cow disease and HFM disease
Civet cat - SARS
Pig - swine flu
Fish - fish related disease 'akan datang'.

It has nothing to do with God or any higher power punishing human. It's how viruses evolve and how much human being's immune system has deteriorated.

Rileks La Sikit said...

Tamerlane.. jangan cakap banyak.. walaupun hang tak makan babi, tapi cakap dan maki banyak kat orang lain, ego sangat tu, aku kan tergelak nanti bila hang sendiri yang dapat Flu Babi ni!

Tamerlane said...

anon, aku buat list ni nak tengok ada dak orng yang berani pi dok lam kandang babi kat mexico sebab depa kata tak dapat penyakit tu dari babi. Jangan dok sembangsaja.Hang ingat aku nak masuk ka kandang menatang kotog ni? Sapapulak yag nak tobat? the swineeaters? kalu tobat bagus la. kalu nak makan, silakan. dah kena padan muka.

anon jangan lupa your favorite virus JE

Tamerlane said...

Tak dinafikan memang ada kemungkinan aku dapat flu ni. Sama jugak ada kemungkinan sapa2 dapat AIDS. Dah orang kata jangan main blakang nak jugak. Keba la bala. Kalau europe dulu kena black plaque,bubonic plague, Masyarakat main juboq pun kena penyakit yang aku panggil Jubonic plaque.

Dah di bagi nasihat tak mau dengaq. Bila keluaq penyakit semua kena, termasuk yang dok biag pi depa buat la...

Anonymous said...

Tamerlane.. ko jangan nak kutuk sangat orang yang makan babi.. orang macam ko la dunia perang.

Ko ni katak bawah tempurung. Even kat Saudi, Kuwait, Dubai etc mereka import babi.. ko nak sangat pi buat satu negara ko sendiri.. ko ni bodoh punya Melayu!

Tamerlane said...

bila pulak aku kutuk. Aku kata nak makan babi, silakan. Dah kena tanggung lah. Biag pi la... dah depa naksangat..

Anonymous said...

Bodoh! Tengok komen ko ni!

Tamerlane said...

Dah di habag jangan dok makan binatang babi tu. sekarang dah kena bala. The rest of the people who dont eat this filthy animal is put at risk by those who disobey Gods restriction.
9:24 PM

Jon said...

Pork indeed will very likely caused serious diseases especially when too much is consumed over a period of time. A key indicator is to look at the various people that consumed pork. For example, the Chinese constitute about 25% or so of the total population in Malaysia, it is said that they occupied the highest in terms of the no of people suffering from cancer every year. Perhaps, we should encourage our Ministry of Health to release annual statistics of Malaysian according to race and the various diseases suffered by them. I have stopped eating pork for more than 15 years and felt that my health is getting better. Go a step further, study the statistics too in Singapore, Hongkong, Taiwan or China and see if there is any direct connection with the diseases contracted and pork consumption. The same too with any other races which consume alot of pork.

Tamerlane said...

Vincent: Want some bacon?
Jules: No man, I don't eat pork.
Vincent: Are you Jewish?
Jules: Nah, I ain't Jewish, I just don't dig on swine, that's all.
Vincent: Why not?
Jules: Pigs are filthy animals. I don't eat filthy animals.
Vincent: Bacon tastes gooood. Pork chops taste gooood.
Jules: Hey, sewer rat may taste like pumpkin pie, but I'd never know 'cause I wouldn't eat the filthy motherfucker. Pigs sleep and root in shit. That's a filthy animal. I ain't eat nothin' that ain't got enough sense enough to disregard its own feces.
Vincent: How about a dog? Dogs eats its own feces.
Jules: I don't eat dog either.
Vincent: Yeah, but do you consider a dog to be a filthy animal?
Jules: I wouldn't go so far as to call a dog filthy but they're definitely dirty. But, a dog's got personality. Personality goes a long way.
Vincent: Ah, so by that rationale, if a pig had a better personality, he would cease to be a filthy animal. Is that true?
Jules: Well we'd have to be talkin' about one charming motherfuckin' pig. I mean he'd have to be ten times more charmin' than that Arnold on Green Acres, you know what I'm sayin'?

Tamerlane said...

sapa yang bodo? yang bagi nasihat ka yang dok telan menatang kotog ni dah tau dia kotog.

Tamerlane said...

mana buleh nak release actual data with all the tapeworms intact. Tokey kilang babi dok sumbat duit supress info.Babi lobbyists pun banyak especially here. Cakap saja nak bagi nasihat dah melompat macam beruk. Nak buat duit mcm mana lagi . Inilah satu2nya punca rezeki. besaq oi export market. jagan main2. Bagi donation Hulog tangan ambik sengap saja la and wait for the next epidemic...

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.

VideoBar

This content is not yet available over encrypted connections.